Комисията с комично име КПУКИ (Комисията за предотвратяване и установяване

...
 Комисията с комично име КПУКИ (Комисията за предотвратяване и установяване
Коментари Харесай

Комисията за конфликт на интереси не работи от 4 г., но ни струва 10 млн. лева

 Комисията с комично име КПУКИ (Комисията за попречване и определяне на спор на интереси) бе основана през 2011 година и необятно рекламирана като дейно оръжие против шуробаджанащината и корупцията във властта. В миг, в който страната се тресе от кавги за облажили се кумове, кумички, стринки, лели и братовчеди на властници, въпросната комисия се спотайва, никой даже не се сеща да я сезира, пък и никой очевидно не разчита на това следено „ оръжие “.
 

Истината е, че от 4 години комисията на процедура на работи, а съставът й е на санитарния най-малко. През 2013 година от 5-ма, членовете й се стопиха до 3-ма, след отстраняването на злощастния Филип Златанов с фамозното „ тефтерче “ и напускането на Сабрие Сапунджиева. Повече от година КПУКИ е с изминал мандат и решенията й могат да бъдат оспорени, само че очевидно комисията е оставена на самотек до сформирането на новия антикорупционен орган, в който следва да се влее.

 

Ако и отсега нататък КПУКИ води борбата против корпуцията със същите темпове, то до година-две няма да остане крепко място в страната, наразядено от далавери. Равносметката дотук е печална. За 6 години КПУКИ е глътнала бюджет от близо 10 милиона лв., множеството за заплати на 36-те й чиновници, като междинната заплата на герой против корупцията се връзва към 1800 лева В същото време приходите, които се връщат към хазната от санкции за спор на ползи, възлизат на няколкостотин хиляди, защото единствено 30% от постановените решения се удостоверяват от Върховния административен съд.

 

Комисията ще се запомни най-вече със кавги, които компрометираха активността й още в зародиш. През 2013 година някогашният ръководител на органа Филип Златанов бе измамен под отговорност за укриване и закъснение на преписки, за всеобщо неуведомяване на прокуратурата и прочие В хода на следствието бе осветено и прословутото тефтерче на Златанов, в което той съответно си записвал политическите поръчки – кого да „ удари “ и кого не. Комисията бе демаскирана като поръчков орган за кавга с политически съперници и вътрешнопартийни врагове, както  и за търговия с въздействие.

 

 

 

Факсимиле от тефтерчето на Филип Златанов: Б.Б., Ц.Ц. и И.Ф. му нареждали кой да се удари и върху кой да се спусне властови чадър.

 

Златанов бе заставен да напусне КПУКИ. Той бе наказан условно за прикриването на информация за спор на ползи против президента Росен Плевнелиев и съветничката му Димана Ранкова. Както писаха медиите, Златанов върнал услугата на Плевнелиев, който пък назначил майка му за шеф на ВиК-Перник по времето, когато оглавявал районното министерство.

 

Междувременно „ тефтерчето “ на Златанов изчезна от колата на специалист, някогашен чиновник на Държавна сигурност. Мистерията бе оповестена като кражба, която и досега не е разкрита.

 

След тефтерчето, изчезна и самият Златанов. Преди година се разбра, че е напуснал тихомълком България и живее зад граница.

 

Престъплението не бе осъдено, а реномето на КПУКИ беше унищожено. Оказа се, че органът, предназначен да се бори с корупцията по високите етажи на властта, на практика  я прикрива.

 

И по този начин, Златанов си отиде, само че „ положителните му практики “ останаха. Буквално преди дни се разбра, че КПУКИ  забавила кореспонденция за спор на ползи против хасковския кмет Георги Иванов до приключването на безспорната отминалост. Което, прочее, не е мъчно, като се има поради, че по закон решенията се взимат с най-малко 3 гласа „ за “, т.е. нужно е единодушието и на тримата налични комисари. Един да е срещу или с изключително мнение, и преписката се забатачва до приключване на отминалостта.

 

Случаят с Иванов е изключително индикативен. Сигналът против него е подаден през 2014 година и касае договорка на общината, от която се е благодетелствала брачната половинка на кмета. КПУКИ признава, че заради липса на изискваното по закон болшинство през февруари 2016 година " не е съумяла да постанови решение за определяне на нарушаване по закона за спор на ползи ". Това значи, че тогава е извършено гласоподаване, резултатът от което не е разгласен. Вместо това се е чакало над година и половина да изтече отминалостта. По същия метод са прекъснати десетки сигнали през последните 4 година

 

Така „ неналичието на болшинство “ размени „ тефтерчето “, което пък изяснява за какво от 4 години Народното събрание отхвърля да попълни двете овакантени места в КПУКИ, а повече от година не избира нов състав, макар приключването на 5-годишния му мандат през 2016 година

 

Междувременно и.д. ръководителят на КПУКИ Николай Николов, назначен от президентската квота още по времето на Георги Първанов, написа няколко труда за научно-практическите аспекти и актуалните подходи при разкриването и предотвратяването на спора на ползи. Не се е чуло обаче КПУКИ да се е самосезирала по някой от нашумелите в последно време случаи за шуробаджанащина в локалната власт, макар големия им публичен резонанс.

 

Сега същата тази „ куха “ конструкция, с отработените й през годините похвати да прикрива корупцията на „ нашите “ във властта, ще стане част от новата организация за битка с корупцията, предлагана от ГЕРБ. В образуванието ще се влеят още няколко „ кухарки “ – КОНПИ (Комисия за лишаване на нелегално добито имущество),  Центърът за предварителна защита и противопоставяне на корупцията и проведената престъпност към Министерски съвет, звеното от Сметната палата, обвързвано с активността по анулирания Закон за гласност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности, както и съответната профилирана дирекция от ДАНС за противопоставяне на корупцията измежду лицата, заемащи висши държавни длъжности.

 

От ГЕРБ се пробват да убедят обществото, че сборът от няколко нули ще докара до пълноценна битка с корупцията по върховете на страната. При това упорстват те да си избират „ шапката “ на това огромно нищо. Новият миг в преформатирането и централизирането на битката с корупцията, е концепцията на тези хора да им се даде правото да употребяват специфични разследващи средства (СРС). Това е все едно да замениш тефтерчето на Златанов с калашников. Отстрелът на политически врагове ще е гръмък и незабавен.

Виж всички публикации от Анастас Добрев-->
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР